Forteller og synsvinkel
Fortelleren i skriftlige tekster er fortelleren i teksten selv. I muntlig fortalt er fortelleren utenfor. Forfatteren må velge hvilken rolle fortelleren skal ha for det fins flere muligheter. F.eks fortelleren er en av personene, fortelleren kan stå utenfor og fortelleren kan være en stemme i teksten. Synsvinkelen i en tekst er det perspektivet eller blikkpunktet som handlingen blir sett fra. Hvem som er forteller avgjør synsvinkelen. Når fortelleren er en av personene heter det personal. Når personen står utenfor er det autoral.
Handlingen
Handling og hendelser er hovedkjennetegn ved fortellene tekster. Oftest er mennesker i sentrum for handlingen. For at det skal bli en fortelling må ulike begivenheter eller hendelser binde seg sammen.
Fortellermåter og kronologi
Kronologi vil si begivenheter følger etter hverandre i tid, men tida i fortellingen trenger ikke å følge den samme tida som i den virkelige handlingen.
Paralleller og kontraster
Vi finner dette i alle fortellinger. Personer eller hendelser kan være satt opp mot hverandre. som f.eks den rike, den feige og den modige. Miljøer kan også bli satt opp mot hverandre. By mot land, kaldt mot varmt miljø osv.
Komposisjon
Strukturen i en fortelling er enkel. Du har en begynnelse med presentasjon av personer og konflikter, en midtdel der handlingen trappes opp og konfliktene utvikler seg, og en avsluttning som gir en eller annen løsning av konfliktene. Denne strukturen finner vi i de fleste fortellinger utenom i nyere tekster hvor det brukes nye uttrykksmåter.
Person- og miljøskildring
Med personskildring i en tekst mener vi ytre og indre egenskaper av personene. Personene kan bli skildret utenfra av fortelleren. Han kan beskrive utseendet eller være måter til personen. Kan også se hvilke metoder forfatteren har brukt for å få frem personligheten til personen. Personen kan også bli skildret indirekte da tenkter vi på det personen tenker, sier og gjør. Replikkene avslør ofte hvordan personene er, hvordan de oppfører seg direkte som hva de sier osv.
Miljøskildring
Miljøskildring i en tekst forteller om stedet og omgivelsene der handlingen foregår. Skildringen av miljøet setter sitt preg på hele teksten. Miljøet kan framstå som lyst og vennlig eller tungt og trykkende. Kan også fortelle hvem personene er og hvilken bakgrunn de har. Miljøet kan bli skildret detaljert eller antydet. Som varierer fra tekst til tekst.
Språklige virkemidler
- Metaforer og sammenlikninger. En metafor er et ord eller uttrykk som i en viss sammenheng gis en fortellende tekst en betydning enn den opprinnelige. Alle bruker metaforer i dagligspråket og vi bruker dem uten å tenke over det. Forfattere bruker ofte orginale metaforer og sammenlikninger, språklige uttrykk du ikke har hørt om. De tilfører språket noe nytt og dermed kan forfatteren få leserne til å se personer, fenomener og situasjoner på en helt ny måte.
Stiltone - ordvalg og setninger
Forfatteren oppnår en spesiell virkning ved å la skriftspråket ligge nær opp til talespråket. Ordvalget og de spesielle bøyningsformene gir teksten en spesiell stiltone. Stiltonen er stemmningen eller atmosfæren i teksten som helhet. Den kan være ironisk, høytidelig, lærd eller folkelig og muntlig.
Å tolke fortellende tekster
Analyse plukker tekstene fra hverandre og forklarer hvordan innhold, komposisjon og språklige virkemidler er med på å skape mening i teksten. Det kan også være flere tolkninger i en tekst. De henger sammen med ulike lesemåter: psykoligisk lesemåte- personenes følelser utvikling og forhold mellom personene. Samfunnsorientert lesemåte er hva slags bilder tekster gir av samfunnet f.eks maktforhold og sosiale forhold. Biografisk lesemåte er sammenhenger mellom innholdet og forfatterens eget liv. Når vi skal forklare innhold og mening i helhet bruker vi noen begreper. Motiv-den konkrete situsasjon. Budskap- hva teksten formidler. Tema- den sentrale ideen eller det menneskelige forholdet teksten handler om.
Detalsjer og helhet: hver setning eller ord i en tekst forteller oss noe.
Å skrive om skrive måten: Ta for deg alle nivåer i språket: ordvalg, ordform metaforer, sammenlikninger og setninger
fredag 12. desember 2008
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar